N1Sportlab

Shematski prikaz učinka elektrolitov na hidracijo telesa

V znanstveni študiji so proučevali sposobnost elektrolitov na hidracijo telesa. Ugotovili so, da elektroliti bistveno pripomorejo k ustrezni hidraciji telesa in sposobnosti hidracijskih napitkov za zmanjšanje skupne količine izločenega urina v nekem časovnem intervalu po zaužitju, ki je merilo za hidracijsko sposobnost tekočine.

Učinek elektrolitov na hidracijo telesa

Indeks hidracije

V ta namen so znanstveniki razvili BHI (angl. Beverage Hydration Index) oz. indeks hidracije, ki je definiran kot skupna količina izločenega urina v nekem časovnem intervalu po zaužitju za izbrani napitek glede na placebo oz. kontrolo, ki jo predstavlja voda oz. voda z enakim okusom kot testna pijača:

Ko govorimo o elektrolitih, ki vplivajo na hidracijo telesa, govorimo o natriju oz. natrijevih ionih (Na+), ki odločilno vplivajo na sposobnost tekočine za hidracijo. V predstavljeni študiji so napitki z ustrezno koncentracijo elektrolitov (natrijevih ionov) imeli statistično značilno višji indeks hidracije (BHI) glede na kontrolo. Razlika je bila približno 25%, kot je prikazano na zgornjem grafu. V študiji so prišli do zaključka, da natrijevi ioni pomembno prispevajo k ustrezni sposobnosti tekočine za hidracijo telesa in njeno absorpcijo v telo. 

Več o študiji in podrobnosti si lahko preberete v strokovnem članku, ki je dostopen na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29893590/

Literatura:

Maughan RJ, Watson P, Cordery PAA, Walsh NP, Oliver SJ, Dolci A, et al. Sucrose and sodium but not caffeine content influence the retention of beverages in humans under euhydrated conditions. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019; 29(1): 51-60.

Nazaj na seznam
Povzetek košarice
Zapri
Nalaganje
Zapri
Nazaj na vrh