N1Sportlab

Vesel sem, ker ljudem to pomaga in prinaša kvaliteto v njihovo življenje

Vse skupaj se je začelo z idejo, da želim narediti nekaj dobrega in uporabnega za ljudi. Ob zaključku doktorata na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani predsednik komisije (dekan fakultete) vedno nagovori novega doktoranta z besedami: »Uporabite svoje znanje in sposobnosti v dobro ljudi.«

Jaz sem te besede vzel zelo resno, zato sem po končanem doktoratu ustanovil svoje podjetje. Pravzaprav je v meni že dolgo tlela želja po tem, da izpeljem nek svoj znanstveni projekt, ki ima za končni rezultat uporabno vrednost za ljudi v obliki končnega izdelka, ki ga bom lahko prijel v roke in si rekel: »Vesel sem, ker ljudem to pomaga in prinaša kvaliteto v njihovo življenje.« In kaj bi še lahko bilo boljšega v znanosti, kot videti neposredni rezultat svojega dela pri ljudeh, katerim je znanost pravzaprav tudi namenjena?

Kako je bil razvit hidracijski napitek?

In tako se je začelo …

Vendar pa, kaj delati in kaj raziskovati? To so bila prva vprašanja, s katerimi sem se ukvarjal  na tej poti in ki so mi dala kar nekaj umskega dela, da sem odkril tisto, česar se moram najprej lotiti. Seveda, HIDRACIJA!

2/3 človeškega telesa predstavlja voda. Ali si lahko zamislite? Tako majhna in nadvse zanimiva molekula, kot je voda (H2O) predstavlja kar 2/3 tistega, kar smo. Iz tega razloga niti ni tako nenavadno, da dosti težav, s katerimi se soočamo, lahko izvira iz pomanjkljive oz. neustrezne hidracije. Zato sem se odločil, da je moja prva naloga in znanstveno vprašanje, kako zagotoviti ustrezno hidracijo telesa?

Ko se združita znanost in šport

Kot nekdanji vrhunski športnik in dolgoletni reprezentant v športni gimnastiki sem seveda hitro povezal hidracijo s športno aktivnostjo, ki je drugi pomembni parameter za zdravo življenje. Tako se je rodila znamka No.1 Sport. Vse skupaj je bilo povezano z željo, da športnikom zagotovim dostop do izdelkov ustrezne kakovosti in kvalitete, brez zdravju škodljivih sestavin. Spomnim se, ko smo v času priprav na Evropsko prvenstvo 2004, kjer sem nastopal kot član obetavne mladinske ekipe, dobili tudi hidracijske napitke. Osnovni problem, zaradi katerega jih nisem užival, je bil njihov zelo sladek okus, ker so vsebovali veliko količino sladkorja in sladil. Predstavljate si lahko, da je takšna strategija hidracije bila zame povsem neuspešna. Seveda takrat še nisem vedel veliko o sestavinah, da bi podrobneje lahko pregledal sestavo izdelka in ugotovil, za kaj gre. To mi je uspelo 15 let kasneje 😊

Ustrezna formula

Na podlagi teh dejstev sem imel že bolj jasno definirano pot razvoja: hidracijski napitek za športnike, brez sladkorja in dobrega okusa. Potrebno je bilo narediti »samo še« ustrezno formulo, za katero sem porabil 2 dneva… ups, ne, 2 leti! Je šel čas tako hitro mimo ali se tudi vam zdi da dnevi kar letijo?Po 2 letih je bila formulacija povsem dodelana. Verjetno bi se marsikateri podjetnik sedaj prijel za glavo, vendar pri tem nisem delal kompromisa. Želel sem izdelati formulo po zadnjih znanstvenih dognanjih, zato sem se najprej lotil študije literature – premišljeno, postopoma, … Takšna kot je pač moja narava.

Vsak znanstvenik ve, da je potrebno kar nekaj časa, preden spoznaš literaturo iz nekega znanstvenega področja in da lahko kritično ovrednotiš spoznanja iz strokovnih člankov. Raziskal sem na primer, kakšni morajo biti odmerki posameznih elektrolitov v pripravku in v kakšni obliki oz. razmerju naj bodo prisotni, da bo učinek maksimalen. Na tem mestu ne bom šel v podrobnosti, ker bi nastal roman besedila v obliki knjige, ki ga bom morda kasneje izdal posebej, ko se dogovorim s kakšno založbo.

Professional Hydration Mix

Teoretični študiji literature je sledilo praktično preizkušanje sestavin in optimizacija okusa – iz znanstvenega vidika manj pomembno, za uporabnika pa še kako! Pri tem sem se soočal s številnimi izzivi, kako narediti dober okus, saj v izdelek nisem želel vključiti umetnih sladil, umetnih barvil, umetnih arom in tudi ne konzervansov. In ker je izdelek tudi brez sladkorja, ki po navadi bistveno prispeva k okusu, je bila naloga vse prej kot enostavna. Seveda, zakaj bi si za začetek zadal lahko nalogo, če je lahko že moj prvi izdelek tako vsestranske narave?

Optimizacija okusa je trajala kar lep čas, pri čemer sem ga aktivno na svojih gimnastičnih treningih preizkušal tudi sam, kar mi je bilo še posebej v zadovoljstvo. Spremljati razvoj svojega izdelka od začetka do konca me je navdajalo z velikim veseljem in zadovoljstvom, še posebej pa takrat, ko sem v roke prijel svoj prvi paket izdelanega hidracijskega napitka.

In tako se je rodil Professional Hydration Mix, ki sedaj čaka na vas, da ga preizkusite tudi vi in poveste svoje mnenje!

Želim vam uspešno hidracijo,
dr. Andraž Lamut, mag. farm.

Nazaj na seznam
Povzetek košarice
Zapri
Nalaganje
Zapri
Nazaj na vrh